Login FormRomanian (Romania)English (United Kingdom)

 

AccesArt îşi propune să aducă omul obişnuit mai aproape de actul artistic facilitând interacţiunea acestuia cu arta în spaţiul neconvenţional al străzii.

Workshop-urile şi atelierele de creaţie ale festivalului au menirea de a „scoate” artistul din fiecare, indiferent de vârstă şi pregătire, cu puţin ajutor din partea unui coordonator.

Ideea AccesArt a pornit din cadrul programului „Arta în stradă”, program iniţiat de Fundaţia Rubin în anul 2003 în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Timişoara, iar din 2008 AccesArt a devenit festival ce transformă strada cu Papillon Cafe şi Piaţa Unirii într-un mare atelier de creaţie în aer liber.

Festivalul AccesArt este organizat de Fundaţia Rubin. (www.fundatiarubin.ro)

Misiunea asumată de Fundaţia Rubin este promovarea artei contemporane şi repunerea artistului în postura de (epi)centru al sensibilităţii comunităţii. Fundaţia derulează din anul 2001 acţiuni ce vizează susţinerea artiștilor, atragerea publicului în general şi cu precădere a tinerilor înspre actul de cultură. Activitatea fundaţiei a fost proiectată cu o viziune multidisciplinară în jurul a trei programe: arta în stradă, promovarea artei contemporane şi formarea profesională în domeniul culturii. Proiectele noastre culturale cuprind o gamă largă de manifestări artistice, incluzând organizarea de expoziţii, tabere de creaţie, ateliere de creaţie, concerte, lansări de carte, reprezentaţii teatrale.
 
Fundaţia Rubin organizează anual trei mari proiecte: Festivalul AccesArt (Timişoara, 6 ediţii), Tabăra de creaţie Rubin - Dubova (Dubova, 8 ediţii)  şi Tabăra „Pastel Urban” (Timişoara, 6 ediţii). În anul 2003, Fundaţia Rubin a iniţiat împreună cu Primăria Municipiului Timişoara un program de susţinere şi atragere a tinerilor către actul de cultură intitulat “Arta în stradă” în cadrul căruia a luat naştere Festivalul AccesArt. Programul şi-a propus să transforme conceptul de galerie - expoziţie într-un instrument de analiză a interacţiunii operă de artă – public şi, în acelaşi timp, constituie o modalitate de a implementa fenomenul artistic în cotidian, astfel încât gestul plastic să fie asimilat în traiectoria fiecărui trecător, cunoscător de artă sau mai puţin. În cadrul programului “Arta în stradă” au fost organizate peste 100 de evenimente în aer liber – expoziţii, ateliere de creaţie, workshop-uri, serate muzicale, teatru etc. Tabăra de Creaţie Plastică Rubin – Dubova este un eveniment anual dedicat artiştilor profesionişti şi tinerilor artişti şi îşi propune să menţină o platformă pentru schimbul de experienţe între artişti (artişti plastici, muzicieni, scriitori) şi să contribuie la dezvoltarea artelor vizuale, promovarea artiştilor plastici şi promovarea zonei Cazanelor Dunării. Tabăra „Pastel Urban” - Timişoara vizează crearea de imagini-etalon reprezentative pentru oraşul de pe Bega, imagini care surprind arhitectura şi spiritul local, elemente determinante în procesul de constituire a brand-ului oraşului.
 
Fundaţia Rubin este un centru cultural activ şi un centru de formare profesională a adulţilor în domeniul culturii care se dezvoltă în permanenţă, fiind devotată promovării şi valorificării creativităţii artistice contemporane.