Login FormRomanian (Romania)English (United Kingdom)
 

La Stravaganza - AccesArt 2014 / Vineri, 6 iunie / ora 15:00 

Cvartetul de clarinete La Stravaganza a fost înființat în anul 2009 și este format din muzicieni afiliaţi Universităţii de Vest din Timişoara, care desfășoară o bogată activitate concertistică atȃt ȋn țară cȃt și ȋn străinătate. Cvartetul a fost invitat să participe la numeroase evenimente culturale și la festivaluri prestigioase ȋn Romȃnia, Serbia, Ungaria şi Italia.
Repertoriul formației cuprinde o varietate de genuri muzicale printre care amintim: muzica cultă din Renaștere și până la curentele secolului XX, muzică de jazz, latino şi muzică de divertisment. Lucrările interpretate sunt compuse sau adaptate pentru cvartetul de clarinete, astfel concertele cuprind programe diverse, cu un repertoriu variat, adaptat fiecarui eveniment în particular. 
alt
Născut în 29 martie 1980 la Cluj-Napoca, Cosmin HĂRŞIAN a început studiul clarinetului la vârsta de zece ani la Școala de Muzică din Bistrița. A absolvit Facultatea de Muzică din Timișoara în anul 2004, după care a câștigat o bursă de studii pentru Masterat la Universitatea de Nord din Illinois. După terminarea masteratului a obținut bursa Hamilton pentru susținerea studiilor de doctorat la Universitatea din Kansas, în anul 2009 fiindu-i oferit titlul de Doctor în Arte Muzicale (interpretare muzicală - clarinet). 
      Muzician flexibil și versatil, Cosmin Hărşian a fost apreciat pentru concerte și recitaluri susținute la evenimente prestigioase care au avut loc în Statele Unite, Canada, China și Europa. În timpul șederii sale în Statele Unite a colaborat cu instituții de profil între care se numără: Orchestra Simfonică Americană de Suflători – Pensylvania, Filarmonica din Boulder – Colorado, Orchestra și Ansamblul de Suflători Blue Lake Fine Arts – Michigan, Orchestra de Cameră din Lawrence – Kansas și Orchestra Simfonică Illinois Valley – Illinois. În România colaborează frecvent cu Filarmonica Banatul – Timișoara, Opera Româna – Timișoara, orchestra simfonică Europa Symphony, Teatrul Național Mihai Eminescu și Teatrul German de Stat - Timișoara. A oferit multiple recitaluri cu diverse grupuri de muzică de cameră, între care se numără: Ansamblul de muzică contemporană Atem – Timișoara, Cvartetul de clarinete La Stravaganza – Timișoara, Ansamblul de muzică contemporană Helianthus – Kansas, Cvartetul de clarinete Hamilton - Kansas și Cvintetul de suflători Santori - Illinois. A fost distins cu numeroase premii la competiţii prestigioase de clarinet pe plan naţional şi internaţional; cel mai recent, în 2007 a fost câştigătorul concursului de interpretare muzicală al festivalului Blue Lake Fine Arts în Michigan. 
În dezvoltarea sa profesională domnul Hărșian a avut oportunitatea să lucreze la cursuri de măiestrie cu nume importante din comunitatea clarinetistică internațională. Între aceste personalități se numără: Karl Leister, Bil Jackson, David Etheridge, Russell Dagon, Loren Kitt, Paul Garner, Michael Wayne, Frank Kowalsky și alții. Profesorii de clarinet care au contribuit semnificativ la formarea sa artistică au fost: Prof. Dr. Stephanie Zelnick, Prof. Dr. Larry Maxey, Prof. Dr. Gregory Barrett și Conf. Univ. Rodica Sas.
Între anii 2006 și 2009 Cosmin Hărșian a fost asistent universitar la clasa de clarinet a Universității din Kansas, iar ȋn prezent este lector universitar la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. A prezentat cursuri de măiestrie în România, Norvegia și Statele Unite.
 
        Marius ROMAN s-a născut în anul 1991 la Timișoara și a început să studieze clarinetul la vârsta de 11 ani. A absolvit Colegiul National de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, promoția 2010, iar ȋn prezent este student la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timişoara, la clasa lect.univ.dr. Cosmin  Hărșian. A fost distins cu premii la diverse competiții  de profil între care amintim: Concursul național de interpretare instrumentală, premiul II - Deva şi Timişoara 2004, 2005 și premiul I - Deva 2006; Concursul internațional „Sigismund Toduță”  premiul III - Deva 2008; Festivalul Național „Marțian Negrea” - Ploieşti 2009, Festivalul Miniaturii - Timișoara 2009, Olimpiada Naţională de Muzică - Bucureşti 2009 și Olimpiada Națională de Muzică - Bistriţa 2010. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Prof.Univ.Dr. Stephanie Zelnick de la University of Kansas. A cântat ca solist alături de Filarmonica Banatul, și în prezent colaborează în mod regulat cu această instituție și cu Opera Româna din Timișoara ca orchestrant. A întreprins turnee în Europa cu diverse instituții de profil din țară.
        Lavinius NIKOLAJEVIĆ s-a născut în 1990 la Vârşeţ (Serbia). A început studiul clarinetului la vârsta de opt ani, avându-l ca îndrumător pe bunicul său Gheorghe Nikolajević. În anul 2001 s-a înscris la şcoala de muzică „Josif Marinković” din Vârşeţ unde i-a avut ca profesori pe Aleksandar Nikolić, Ljubisa Jovanović şi Nenad Ivanović. În anul 2005 s-a înscris la liceul de muzică „Davorin Jenko” din Belgrad la clasa profesorului Ljubisa Jovanović, iar în anul 2008 a trecut împreună cu profesorul său la liceul de muzică „Vatroslav Lisinski” din Belgrad. În anul 2009 s-a înscris la Facultatea de Muzică din Timişoara, la clasa lect.univ.dr. Cosmin Hărșian iar în prezent este student la masterat.  
Printre realizările sale se numeră şi câştigarea unor premii importante la concursurile de specialitate. La întrecerile republicane din Belgrad – Serbia, în 2005 a obţinut premiul III iar în 2007 a fost laureatul Concursului Internaţional „Dino Ciani” din Verbagna (Italia). Ca membru al cvintetului de clarinete Ja I ostali a fost laureat la concursurile internaţionale de muzică de cameră  „Davorin Jenko” din Belgrad şi „Jovan Bandur” din Panciova 2008. 
A susţinut multiple recitaluri solo şi ca membru în diverse grupuri de muzică de cameră. A colaborat cu Filarmonica Banatul, Camerata Strumentale Timișoara, Capella Academica Timisiensis și a fost membru al orchestrei tinerilor din Serbia, orchestrei Facultăţii de Muzică din Timişoara si al orchestrei liceului de muzică din Belgrad. A concertat în România, Serbia, Muntenegru, Ungaria. Polonia și Italia. De asemenea a participat la cursuri de maiestrie oferite de Jan Jakub Bokun, Aleksandar Tasic și Stephanie Zelnick. 
      Alexandru MOISE s-a născut  în 1991 la Caransebeş și a început studiul clarinetului la vârsta de 11 ani, la Liceul de Artă „Sabin Păuţa" din Resiţa unde i-a avut ca profesori de clarinet pe Gaita Nicolae și Roiban Adrian-Paul. În anul 2010 s-a înscris la Facultatea de Muzică din Timişoara la clasa lect.univ.dr. Cosmin Hărșian. 
A susţinut  mai multe recitaluri solo şi ca membru în diverse grupuri de muzică de cameră în România, Serbia, Ungaria și Italia. Deasemenea a concertat ca orchestrant cu Filarmonica Banatul, Capella Academica Timisiensis, Camerata Strumentale Timișoara,  orchestra simfonică și orchestra de suflători a Facultății de Muzică din Timişoara. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Stephany Zelnick și Ljubisa Jovanović. Printre realizările sale profesionale se numeră câştigarea unor premii la diferite concursuri de specialitate. Printre acestea se numără Olimpiada Națională de Muzică și la Concursul  "Talente Cărășene" unde a obţinut premiul I în 2009 și premiul II în 2010. 
       Percuționistul SZABÓ Csongor-Zsolt, instrumentist cu o bogată activitate concertistică atât în țară cât și în străinătate este invitat să concerteze cu regularitate alături de La Stavaganza Clarinet Quartet în cadrul concertelor care includ muzică de divertisment, jazz și latino.
 
Contact: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it