Romanian (Romania)English (United Kingdom)
 
Tot mai mulţi artişti plastici descoperă fascinanta artă Graffiti, dovada – participarea unor absolvenţi de Şcoli de Artă, alături de grafferi atât la FIG 2011 Timişoara, dar mai ales la Street Art Festival Timişoara 2012 şi 2013. 
În peisajul artei contemporane fenomenul Street Art a dobândit o influență considerabilă, devenind în decursul ultimilor 50 de ani una dintre expresiile estetice cele mai provocatoare şi mai seducătoare din punct de vedere hermeneutic şi performativ. Temele sociale și artistice acoperite de acest fenomen sunt extrem de variate. O consecinţă a faptului că orice poate deveni artă este proliferarea stilurilor, mediilor, curentelor şi influenţelor – o avalanşă de libertate creatoare. Pare uşor de răspuns la întrebarea Ce este arta stradală? Am văzut-o cu toţii: graffiti, nume scrijelite, aka taguri, picturi pe pereţi, 3D-uri pe pavaje. E pur şi simplu artă plasată pe stradă, strada fiind privită într-un sens foarte larg, pentru a denota, în mare, orice spaţiu public urban. Însă acest răspuns nu este totul. O altă sugestie este că arta stradală este o artă care foloseşte strada ca pe-o resursă artistică. Strada poate fi folosită ca parte fizică a lucrării sau poate fi contextul propriu-zis al lucrării. Când materialul ales este strada, autorul îşi asumă, implicit, dar nu explicit, încă ceva – caracterul efemer al lucrării. Utilizând strada, artiştii îşi supun voit lucrarea numeroaselor ei ameninţări – lucrarea poate fi furată, deteriorată, mişcată, modificată sau însuşită de alţii. Cu alte cuvinte, folosind strada, ei renunţă la orice pretenţie de integritate a lucrărilor lor, sau la integritatea acelei părţi din lucrare care o defineşte ca artă stradală. O trăsătură marcantă a Street Art este aceea că sensul ei e compromis când e luată de pe stradă, fiindcă utilizarea străzii joacă un rol important în interpretare, consumarea artistică a străzii trebuie să fie intrinsecă semnificaţiei sale. Una din calităţile conceptului de artă stradală este că, date fiind anumite fapte care ţin de stradă, implică ideea că e cel puţin probabil ca arta stradală să aibă proprietăţi pe care, în realitate, le are deseori. Definiţia implică faptul ca arta stradală să fie, printre altele, ilegală, anonimă, efemeră, deosebit de creatoare şi atractivă. Arta străzii este, în mare măsură, o artă de obicei uşor de creat, se experimentează gratuit, nu e în proprietatea nimănui şi nici supravegheată de nimeni sau, dimpotrivă, e a tuturor şi e supravegheată de toţi.
Designerul şi profesorul Corina Nani alături de Decolife, un tânăr graffer din Sao Paolo – metropola Graffiti-ului sunt anul acesta invitaţii AccesArt într-un Graffiti Performance.
 
Dana Sarmeş - Curator
 
alt
alt
alt