Romanian (Romania)English (United Kingdom)
ASIMETRII / ASYMMETRY / FII ALTFEL! La AccesArt ediţia a opta (2015)!
 
Omul este condus parcă destinal de implacabilul grijilor cotidiene, existând rutinat şi mecanic, fără reacţie captată, decât de complezenţă, utilizând standarde și canoane, deja devenite caduce pentru noua realitate. Limbajul a devenit vehiculul unor schimburi stereotipale și lipsite de sens. Cuvintele au încetat să mai exprime esența experienței umane, au încetat să mai fie apte de a penetra suprafața goală a lumii contemporane, sunt clișee, slogane și jargon tehnic. Identitatea noastră este definită de limbaj, ne aduce mai aproape de lumea vie, de lumea trăită. Suntem într-un univers în care se află din ce în ce mai multă informaţie şi din ce în ce mai puţin sens. Nu mai suntem propriul nostru corp, suntem branşaţi noi la noi. Suntem o societate obsesională, care îşi propune să protejeze tot, să detecteze tot, să cuprindă tot, să memoreze tot. Idolii sunt fetişuri care nu au nimic în comun cu imaginarul, ci cu ficţiunea materială a imaginii.
 
Asimetrii te provoacă să fii altfel! 
 
Un spirit atent la problemele acute ale actualităţii, deschis interogării perceptive, cu un discurs angajat la adresa lipsei de substanță a realității cotidiene și a secvenţialităţilor care au structurat-o în acest fel. Abandonarea idealului sensului imediat și direct, privilegierea vitalității expresiei în detrimentul linearității sensului, critica socială ca formă de artă, critica cotidianului, critica pierderii sentimentului autenticității, reevaluarea axiologiilor artistice fondatoare sunt doar câteva dintre elementele care recompun, gândite împreună relevanță artistică a temei.
 
Asimetrii te vrea eliberat de sub povara unui imperativ al comunicării obiectuale. Principiul este cel al unei ordini în interiorul dezordinii, al sensului în mijlocul haosului. Ascultă de imperativul simultaneității și nu de cel al linearității.
 
OPEN-CALL / Festivalul AccesArt 8
 
Căutăm tineri artisti care să ne devină parteneri în iniţiativa noastră de a aduce arta mai aproape de omul obişnuit în spaţiul neconvenţional al Parcului Botanic din Timişoara.
De 8 ani, Fundatia Rubin scoate arta în stada prin Festivalul AccesArt. Cum? An de an a scos atelierele de creaţie, expoziţiile şi performance-urile artistice în stadă şi în parc, oferind omului obişnuit posibilitatea să devină artist şi să interacţioneze cu arta, timp de trei zile.
Aplică pentru una sau chiar două dintre secţiunile enumerate mai jos!
Ateliere/Workshop-uri
Te invităm să ni te alături şi să devi coordonator  în ediţia cu numărul 8 a festivalului. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de aplicare online, disponibil pe site-ul www.accesart.ro şi să ne descrii pe scurt ideea atelierului tău sau trimite-ne un e-mail pe This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it în care să precizezi:  nume şi prenume, e-mail, telefon, facultatea, oraşul, tip atelier/wokshop, nume atelier, ziua de desfăşurare atelier (dacă doreşti atelierul se poate desfăşura în una, două sau trei zile), intervalul orar, concept atelier/workshoop, materiale necesare.
Expoziţii
Dispunem de unul dintre cele mai mari spaţii de expunere din Timişoara, Parcul Botanic! Nu trebuie decât să ne trimiţi pe adresa de e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ,  în format pdf, imagini cu lucrările pe care doreşti să le expui,  o scurtă descriere a expoziţiei (max. ½ pagină), care va fi ulterior folosită pe materialele de promovare ale festivalului, dimensiune lucrărilor, cerinţe legate de spaţiu.
 Lucrările trebuie să se preteze expunerii în spaţiul public urban;
Instalaţii şi performance
Trimite-ne conceptul cât de  detaliat poţi şi lista de materiale necesare realizării proiectului. 
Atelierele, expoziţiile, instalaţiile şi performance-urile  selecţionate se vor desfăşura în cadrul Festivalului AccesArt ediţia a 8-a, în parcul Botanic din Timişoara în perioada 5 – 7 iunie 2015.
 
Oferim promovare, suport tehnic, materiale şi protocol pe perioada desfăşurarii activităţilor.